Festival "Je kraj, kde voní tráva", Sušice 23. 4. 2022

26.04.2022 19:20

Milí přátelé,

Rádi se s vámi podělíme o zážitky z naší první koncertní cesty po velmi dlouhé době.

Děti i my jsme se opravdu moc těšili na festival „Je kraj, kde voní tráva“ v Sušici a kdo zůstal nemocný doma, byl určitě hodně smutný.

Vyjeli jsme v sobotu ráno 23.4 2022 trochu déle. Autobus se zdržel při natankování nádrže, protože musel počkat, až bude místo vedle cisterny. Jinak byl pan řidič Vršecký úžasný, milý, vtipný a trpělivý, nic a nikdo nebyl problém. Byl se podívat na našem večerním koncertě a rozesílal nadšené komentáře.

Do Sušice jsme dojeli těsně před půl desátou a přesně jsme se na nábřeží potkali s naší paní průvodkyní. Doprovodila nás do Domova důchodců, kde jsme měli první vystoupení. Přála bych vám slyšet zvuk našeho sboru, když jsme se rozezpívávali v místní kapli – bylo to úžasné, zvukově opojné. Všichni jsme si ten zvuk vychutnávali!

V jídelně Domova důchodců už akustika nebyla taková a bylo tam dost málo místa, ale zvládli jsme se rozestavit a pěkně zazpívat připravené písničky. Některé jsme zpívali úplně poprvé, byla to výborná zkouška na večerní koncert. Čtyřicítka klientů byla pozorná, některé písničky si staroušci zpívali s námi a tleskali nám. Odměnu v podobě lízátka dostali děti od pětiletého synka jedné paní pečovatelky, bývalé sboristky Sušického dětského sboru (dále jen SDS). Bylo to roztomilé.

Po vystoupení nás pořadatelé, zastoupení sboristou SDS a jeho pánské sekce „Chlapi“, pozvali na prohlídku Sušického mechanického betlému. Rozdělili jsme se na polovinu a po partách obdivovali šikovnost dvou šumavských řezbářů.

Po obědě ve školní jídelně (slepičí polévka, rajská s těstovinami a šiška z mletého masa) jsme měli volné odpoledne, takže jsme se vydali na výlet. Děti si již na sborové zkoušce odhlasovaly, že pojedeme do Srní, podívat se na vlky. Bylo to HODNĚ do kopce, ale všichni to zvládli (i já) a kdo se pozorně díval, vlky viděl. Já jich viděla pět a někteří bystrozorové ještě víc.

Času bylo dost, tak jsme zastavili ještě na Čeňkovo pile a udělali malou procházku podél půvabné Vydry. Pak už jsme se vraceli do Sušice. Pozvali jsme celý sbor do kavárny, měli jste vidět výraz paní vedoucí kavárny „Madam čokoláda“, když jsem jí řekla, že potřebuju usadit 39 dětí. Ale všechno klaplo (nezapomeňte tuhle kavárnu navštívit, až budete v Sušici – je opravdu dobrá) a děti si pochutnaly.

Po večeři ve školní jídelně (karbanátek s bramborem), oběd i večeři hradil SDS z grantu, jsme již spěchali na zvukovou zkoušku do Smetanova sálu Gymnázia Sušice.  Pak převléknout do sborových krojů, vyluštit dvě tři křížovky, chvíle klidu a soustředění, a je to tady. Sál je natřískaný, posluchači dokonce i stojí, je tam horko a dusno, většina sborů, které zpívali před námi si naše vystoupení chtějí poslechnout – jsou už v klidu. Nám byl svěřen vrchol koncertu. Nástup a jedna písnička za druhou. Děti byly skvělé, soustředěné, uvolněné, každý jeden sborista se snažil podat vynikající výkon, báječně fungovali jako sbor, reagovali na každé gesto svých sbormistrů. Odměnou nám byla salva potlesku a nadšených výkřiků za každou přednesenou písní. Nevím, která píseň měla největší úspěch, zkuste se zeptat svých dětí, jak to vnímaly. Já jsem byla nadšená z celého vystoupení. Myslím, že děti si po té dlouhé temné době svůj zasloužený úspěch vychutnaly stejně jako my.

Až teprve po působivé společné písni všech sborů se většina našich sboristů dověděla, že mezi posluchači seděla také porota, která pozorně poslouchala. Ocenila úroveň našeho sboru, srovnatelnou s výběrovými sbory, přestože jsme sbor z jedné školy, sbor dobrovolný, bez jakýchkoli výběrů a konkurzů, ocenila naši sbormistrovskou práci a přístup k dětem a my z toho máme obrovskou radost.

Myslíte si, že děti cestou domů spaly? Mýlili byste se. Někteří byli tak nabití dojmy, že jsme stále slyšeli hovor a chichot a ZPĚV. Děti jsme v pořádku přivezli ke škole a v 23:15 předávali rodičům. Dlouhý, náročný, ale BÁJEČNÝ den.

 

Několik fotografií najdete v galerii níže.

 

Moc děkujeme, že jsme mohli prožít krásný společný den. Pro sborový život jsou takové koncertní cesty moc důležité. 

Hanka B. + Honza Kr. + Hanka M.

 

Fotogalerie: Festival "Je kraj, kde voní tráva", Sušice 23. 4. 2022