Vánoční koncert 2018

19.10.2019 11:30
Dětské sbory rozezněly kostel na Jižním Předměstí

Vánoční koncert dětského pěveckého sboru Mariella s tradičním názvem „ …A potichoučku sněží…“ , který se uskutečnil v evangelickém kostele M.J. Husa, byl letos poněkud „netradiční“.

V první části koncertu zazpívala Mariella několik koled, ale i písně z repertoáru, které od podzimu tohoto roku nacvičila pod vedením nových sbormistrů – Hany Bezděkové a Jana Krčka.  V programu nechyběly spirituály a populární melodie doprovázené buď elektrickým klavírem, nebo dětským souborem Little Band (umělecký vedoucí Jan Krček). Sbor zpíval čistě, dynamicky pestře a s velkým zaujetím.  Jako klavíristé se vystřídali oba sbormistři, kteří si vedli naprosto suverénně,  celé vystoupení působilo mile a svěže. 

Hosté – studentský sbor Gymnázia Olbernhau- pod vedením sbormistra a zároveň klavíristy Torstena Reichelta- zazpíval blok písní, v nichž jsme mohli slyšet skladby barokních a klasicistních mistrů, jakož i tvorbu soudobých autorů. Nechyběl spirituál a velmi mile zapůsobila koleda Půjdem spolu do Betléma interpretovaná v perfektní češtině.  I na tomto sboru je třeba ocenit velké zaujetí a hlasovou i  intonační kulturu.  

V závěru působivě hřejivého koncertu se oba sbory spojily a přednesly čtyři skladby, dvě české, dvě německé za střídavého řízení všech sbormistrů. Početné publikum vyjádřilo svoji spokojenost a obdiv interpretům dlouhotrvajícím potleskem. Posluchači odcházeli z koncertu svátečně „vánočně“ naladěni a nešetřili slovy díků a chvály.

Přátelství mezi oběma sbory trvá již od r. 2014, je velice neformální, sbory a jejich vedení jsou neustále v kontaktu, vzájemná spolupráce je obohacuje a motivuje k stále lepším pěveckým a interpretačním výkonům. Nezanedbatelná není ani  lidská dimenze (vzájemné poznávání života v cizí zemi) a jazyková praxe, která motivuje děti k učení cizích jazyků.

 Německý sbor pozval Mariellu do Olbernhau v březnu 2019 na svůj Jarní koncert. Jelikož přátelství mezi oběma sbory je opravdu neformální, lze doufat v pokračování „sborových dílen“ – vzájemného setkávání na obou stranách – i v budoucnu.    

Marie Nováková