Vystoupení v Německu v kostele v Neuhausenu, 6. ledna 2024

16.01.2024 15:33

Hle hvězda – letošní vánoční koncert školního pěveckého sboru z Gymnázia v Olbernhau

Etymologicky slovo "partnerství" pochází z latiny a znamená "být součástí". (...) Partnerství je tedy pouze účastí na celku.

 6. ledna v 17 hodin se v kostele v Neuhausenu uskutečnil společný koncert pěveckých sborů Mariella 15. základní školy z Plzně a Gymnázia Olbernhau v 10. roce jejich společného sborového partnerství.

Jako dárek k tomuto desetiletému přátelství předal Torsten Reichelt hostům svíčkový oblouk s postavami, které jako zpěváky obou sborů vyrobila firma Erzgebirgische Volkskunst Knuth Neuber ze Seiffenu, a dřevěný přívěsek s mottem koncertu "Seht den Stern" z dílny firmy Hess/Olbernhau. Hosté z Plzně přivezli také originální dárek: vozembouch, často překládaný jako "čertovy housle", tradiční český nástroj.

Téměř tisícovka návštěvníků, mezi nimiž byli i Češi, vřele tleskala průkopníkům: Aleši Janouškovi (bývalý zpěvák sboru Mariella a absolvent gymnázia v  Olbernhau ) a jeho otci Romanovi, dále Haně Macháčkové (spoluorganizátorka šesti setkání v Plzni), Janu Kubešovi jako klavíristovi, Haně Bezděkové, která se stala sbormistryní spolu s Honzou Krčkem po odchodu Marie Novákové do důchodu, a Torstenem Reicheltem, který zorganizoval šest setkání pěveckých sborů na německé straně.

Poděkování a uznání patří všem sboristům, jejichž členové se samozřejmě za deset let spolupráce neustále měnili. V současné době zpívá v Plzni celkem 55 sboristů a 71 ve školním sboru Olbernhau. Ale jak už to ve školním životě bývá, žáci stále odcházejí a přidávají se noví, kteří pokračují v partnerství,  a zažívají skvělý pocit sounáležitosti se společenstvím, které má v podstatě jediný cíl: potěšit lidi bez ohledu na hranice.

A to je to, co koncert udělal. Na tvářích hostů se zračila záře, když poslouchali známé německé a mezinárodní vánoční melodie; s Mariellou mnozí spontánně zpívali spolu s prastarou lidovou písní "O Tannenbaum"; žasli nad tím, jak odlišně a přitom tak krásně zní sborový zpěv k trubce (Víta Skořepy z Litvínova) a harfě (Hedvika Mousa Bacha z Prahy); slzy se hrnuly do očí, když české a německé děti zpívaly píseň Tichá noc, svatá noc.

V tomto pozdním odpoledni byli všichni přítomní součástí celku, dvouhodinového srdečného koncertu, který se stal akustickým a vizuálním zážitkem, v neposlední řadě díky Maxi Steudelovi a jeho týmu ze Skyline Events.

 

Vystoupení v Německu v kostele v Neuhausenu, 6. ledna 2024